Сучасний лісовий фонд бука лісового в Українському Розточчі - Krynytskyy, H.; Pavlyuk, N.; Jachnyckyy, V. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2017)
Бук лісовий на Розточчі є однією з основних лісотвірних порід. За зайнятою площею (12810 га, 28,4 %) букові лісостани тут поступаються лише сосновим (20359 га або 45 %). Більшість букових деревостанів в Українському Розточчі досягають І бонітету, а деякі з них мають Іа і навіть Іb бонітет. Загалом у регіоні переважають середньоповнотні букові деревостани (60,7 %), водночас високою є частка і низькоповнотних деревостанів (15,2 %).Серед деревостанів Українського Розточчя букові деревостани мають найбільший вік – 82 роки. Найменшу площу займають молодняки (7,9 %) та перестійні деревостани (2,0 %). У лісовому фонді максимально представлені середньовікові деревостани (32,5 %), дещо менше – пристигаючі (29,9 %) та стиглі (27,7 %). Середній запас букових деревостанів у регіоні є найвищим порівняно з деревостанами інших порід і становить 282 м3/га. Максимальні запаси стовбурової деревини на одиницю площі спостережено у бука в пристигаючому і стиглому віці (відповідно 313 і 314 м3/га).Найбільші площі букових лісів приурочені до грудів (9509 га, 74,2 %), у сугрудах вони займають 3283 га (25,6 %). У суборах бук росте як характерна кліматична домішка і займає площу лише 19 га (0,2 %).За ступенем зволоженості ґрунту бук в умовах Українського Розточчя займає свіжі і вологі гігротопи всіх трьох трофотопів – В, С, D, причому віддає превагу свіжим умовам (59,3 %).Загалом бук лісовий у регіоні бере участь в утворенні 11 типів лісу. Найбільшими за площею типами лісу, які в умовах Українського Розточчя формує бук лісовий, є свіжа і волога грабово-дубова бучини. Найменшу площу в регіоні займає волога грабово-дубова субучина. Похідні букові деревостани в Українському Розточчі поширені у семи типах лісу інших порід і займають площу 289 га.