Якісний аналіз гранул, отриманих з єрусалимського артишоку (Helianthus tuberosus L.) - Zapałowska, A.; Bashutska, U. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2017)
Розвиток відновлюваної енергії є вирішальним для майбутнього, оскільки спалювання біомаси рослин супроводжується зменшенням викиду оксидів сірки та оксидів азоту. Мета роботи полягала у визначенні основних енергетичних та механічних властивостей гранул, виготовлених з єрусалимського артишоку. Механічні властивості та особливості згоряння вивчено за допомогою визначення механічної міцності (Zwick / Roell Z010) та термогравіметричного аналізу (ТГА). Придатність гранул визначається як їхньою енергетичною цінністю, на яку впливає вологість біомаси, так і механічною довговічністю під час їх транспортування та зберігання. Аналізи виконано в лабораторії кафедри біоенергетики та аналізу харчових продуктів Жешувського університету в 2017 році. Проаналізовані параметри: теплотворна здатність, вміст вологи, вміст золи, вуглецю (С), азоту (N) та водню (Н). Досліджуваний матеріал характеризувався високими механічними рівнями опору. Встановлені експериментально висока енергетична цінність – 18,85 МДж/кг та механічна міцність, дають підставу стверджувати, що єрусалимський артишок у формі виготовлених гранул можна використовувати для опалення. Дослідженням хімічних властивостей встановлено, що цей продукт є екологічно чистим – викиди CO2 під час спалювання дорівнюють сумі CO2, що поглинає рослина під час її росту, що означає, що в атмосферу не викидається додаткова кількість CO2, а також не виділяються неприємні запахи. Гранули були механічно стабільними, чистими, безпечними і зручними у використанні.