Вплив ручного вилучення бруньок та їхнього пошкодження великим сосновим довгоносиком (Hylobius abietis L.) на сіянці сосни звичайної у Придонецьких борах - Meshkova, Valentyna L.; Sokolova, Iryna M.; Yeroshenko, Serhii O.; Koval, Lesya M. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2018)
Великий сосновий довгоносик (Hylobius abietis L.) пошкоджує різні органи саджанців сосни звичайної (Pinus sylvestris L.) у незімкнених лісових культурах, зокрема хвою, бруньки, кору стовбурів і коренів. Імітація пошкодження відповідних органів, зокрема відривання бруньок, є одним із шляхів оцінювання якісного та кількісного впливу такого пошкодження на стан дерева.Мета дослідження – оцінити залежність відпаду та приросту за висотою саджанців сосни звичайної від інтенсивності штучного та спричиненого великим сосновим довгоносиком пошкодження бруньок.Дослідження здійснено впродовж 2013-2017 рр. у 2-6-річних соснових культурах державного підприємства «Зміївське лісове господарство».Дослід охоплював непошкоджені саджанці (контроль), два варіанти з вилученням бруньок сосни вручну (вилученням термінальних бруньок і вилученням термінальної та всіх латеральних бруньок), а також варіанти різних типів і рівня пошкодження бруньок великим сосновим довгоносиком: до 20% латеральних бруньок; 20-50% латеральних бруньок; термінальні бруньки; термінальні бруньки та 50-70% латеральних бруньок; термінальні бруньки та понад 70% латеральних бруньок.Ріст термінальних пагонів саджанців сосни звичайної на дослідних ділянках реєстрували від початку травня до кінця червня. Початок розвитку нових пагонів саджанців, бруньки яких вилучали вручну або пошкоджував великий сосновий довгоносик, реєстрували від початку травня до середини липня.Відпад саджанців сосни звичайної, в яких було пошкоджено 20% латеральних бруньок, достовірно не відрізнявся від відпаду непошкоджених рослин. Саджанці, в яких були вручну вилучені термінальні й латеральні бруньки, а також саджанці, в яких термінальні та понад 70% латеральних бруньок були пошкоджені великим сосновим довгоносиком, загинули у рік вилучення або пошкодження бруньок. Саджанці, в яких були пошкоджені термінальні бруньки або термінальні та понад 50% латеральних бруньок, загинули на четвертий рік після пошкодження.Вилучення вручну або пошкодження великим сосновим довгоносиком до 50% латеральних бруньок не впливає на приріст саджанців сосни звичайної. Приріст за висотою саджанців, у яких термінальні бруньки були вилучені вручну або пошкоджені великим сосновим довгоносиком, достовірно не відрізнявся у травні та червні у рік, коли заподіяне таке пошкодження. У липні приріст саджанців за висотою був достовірно більшим у варіанті, де термінальну бруньку вилучали вручну.Проведені дослідження підтверджують, що запропонована раніше шкала оцінювання рівня пошкодження бруньок саджанців сосни звичайної задовільно відображає рівні шкідливості великого соснового довгоносика.Можливо припустити, що приріст за висотою саджанців сосни у наступні роки після пошкодження бруньок залежить не від способу та інтенсивності пошкодження, а переважно від екологічних умов.