Порівняльна характеристика угруповань грибів, пов’язаних із верхівковим короїдом (Ips acuminatus) у різних областях України - Davydenko, Kateryna (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2019)
В останнє десятиріччя все більше уваги приділяється грибам, які поширюються комахами та спричиняють синяву деревини й інші захворювання дерев (так звана група офіостомових грибів, куди входять види родів Ceratocystis, Ceratocustiopsis, Ophiostoma, Grosmania). Ці гриби утворюють ценотичні асоціації з багатьма видами короїдів, виконують різноманітні функції та займають різні екологічні ніші. На території України ця група грибів на хвойних породах практично не вивчена, особливо їхні фітопатогенні властивості, які можуть посилювати негативний вплив короїдів на дерева, викликаючи судинні захворювання, некрози та інші хвороби.Тому метою дослідження було виявлення угруповань грибів, які переносить верхівковий короїд, а також визначення складу фітопатогенних грибів, асоційованих із Ips acuminatus, з метою подальшого складання достовірного прогнозу й оцінювання загрози пошкодження лісових насаджень комплексом «верхівковий короїд – фітопатогенні гриби».Для проведення досліджень на ділянках соснових лісів, де виявлено осередки верхівкового короїда у шести областях України (Харківська, Полтавська, Луганська, Київська, Житомирська, Сумська), було зібрано 288 шт. особин I. acuminatus Для визначення всіх видів грибів, які переносить верхівковий короїд, паралельно використовували метод культивування грибів (на агаровому живильному середовищі) і ДНК аналіз послідовностей грибів за допомогою декількох пар праймерів для грибів. У результаті здійсненого аналізу виявлено велику кількість ізолятів і ампліконів (1681 штамів і сіквенсів), які після обробки спеціальною програмою об’єднали у 42 родини грибів. За допомогою програмного забезпечення NCBI BLAST виявлено 94 види грибів, з яких 80,85% становили Ascomycota. Решта видів представлена Basidiomycota та невизначеними видами, які становили 10,6 і 8,5% відповідно. Серед них найчастіше виявляли Sphaeropsis sapinea (23,6%), Cladosporium pini-ponderosae (19,44%), Ophiostoma ips (19,1%), Ophiostoma canum (19,1%) і Cladobotryum mycophilum (18,06%). Під час аналізу угруповань грибів визначено, що за областями індекс різноманітності Шеннона становив від 1,9 до 2,9, а індекс різноманітності Сімпсона – від 0,69 до 0,89, що вказує на високу різноманітність видів і достовірну різницю видового складу мікобіоти окремих областей.Серед збудників синяви виявлено дванадцять видів офіостомових грибів. За даними наших попередніх досліджень і європейських дослідників, всі визначені офіостомові гриби демонструють різну ступінь вірулентності стосовно сосни звичайної та інших хвойних. За нашими попередніми дослідженнями, вид O. minus виявив найбільшу агресивність, викликаючи всихання й відпад саджанців сосни звичайної. Також встановлено, що I. acuminatus переносить багато інших патогенів, окрім офіостомових грибів, а саме – Sphaeropsis sapinea, різні патогени хвої і дереворуйнівні гриби, що дуже важливо для подальшого оцінювання фізіологічної й технічної шкідливості I. acuminatus у соснових лісах України.