Параметри санітарного стану листяних порід у лісових насадженнях ДП «Тростянецьке лісове господарство» - Meshkova, Valentyna; Pyvovar, Tetiana; Tovstukha, Oleksandr (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2019)
Оцінювання санітарного стану дерев є важливим аспектом у підтриманні лісового біорізноманіття, екологічних функцій лісу та розвитку стратегії ведення лісового господарства.Мета досліджень полягала в оцінюванні варіювання та зв’язків із санітарним станом насаджень його основних параметрів (дефоліації, периферійного відмирання крони та поширення водяних пагонів) у семи деревних видів – Acer platanoides L., Alnus glutinosa L., Betula pendula Roth., Fraxinus excelsior L., Quercus robur L., Tilia cordata Mill. та Ulmus laevis Pall.Дослідження здійснені у 2018 р. у ДП «Тростянецьке ЛГ» (Лівобережний Лісостеп; Сумська область) у 129 рандомізовано вибраних виділах. Для кожного обстеженого дерева оцінювали діаметр на висоті грудей, клас за Крафтом, категорію санітарного стану, дефоліацію, периферійне відмирання крони та поширення водяних пагонів. Поширеність дефоліації, периферійного відмирання крон і водяних пагонів визначали як частку дерев із наявністю відповідних симптомів. Інтенсивність прояву кожного параметра оцінювали за відповідними шкалами.Жодна порода не була дефолійована більше, ніж на 50%. Береза характеризується найменшими значеннями індексу санітарного стану (І,6) для життєздатних дерев, периферійного відмирання крон (10%), поширення водяних пагонів (15,9%) і частки свіжого сухостою (0,7%), однак високою часткою дерев старого сухостою (10,7%). Дуб характеризується найбільшими значеннями індексу санітарного стану (ІІ,1), частки дерев із наявністю периферійного відмирання крони (45,4%) та водяних пагонів (21,7%). Частка дерев вільхи, липи та клена з наявністю периферійного відмирання крони становила від 21,5 до 25% і була дещо більшою для в’яза та ясена (30,9 і 31,3% відповідно).Діаметр стовбурів, клас за Крафтом та індекс санітарного стану дерев значуще корелює з параметрами санітарного стану відповідних видів, але більшість зв’язків є дуже слабкими та слабкими. Коефіцієнти кореляції між діаметром і параметрами санітарного стану дерев переважно від’ємні, а між рештою параметрів – додатні.Кореляція між індексом санітарного стану дерев і рівнем дефоліації є значущою, додатною та високою для всіх аналізованих видів дерев (від 0,78 для вільхи до 0,9 для берези). Кореляція між індексом санітарного стану та рівнем периферійного відмирання крони є додатною та значущою для всіх аналізованих видів дерев, зокрема слабка для ясена, берези, липи та вільхи і помірна – для клена, дуба та в’яза. Кореляція між індексом санітарного стану і поширенням водяних пагонів є значущою та додатною для всіх аналізованих видів дерев, окрім берези, але є дуже слабкою в усіх випадках, окрім в’яза, де вона є слабкою.