Оцінювання грибів-ендофітів для біологічного контролю дотистромозу сосни кримської (Pinus nigra subsp. pallasiana) - Davydenko, Kateryna (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2019)
Дотистромоз зазвичай викликають два види патогенних грибів, Dothistroma septosporum та Dothistroma pini. Дотистромоз хвої є однією із найбільш важливих інвазійних хвороб сосни у багатьох країнах. Ця хвороба нещодавно виникла в Україні й була оцінена як основна загроза для сосни кримської (Pinus nigra subsp. pallasiana); для Pinus sylvestris L. вона є менш загрозливою.На сьогодні існують відомості, що грибні та бактеріальні ізоляти можуть зменшити ріст і патогенність грибів – збудників хвороб рослин. У цьому дослідженні інфіковані й неінфіковані хвоїнки зібрані у 30-річних насадженнях сосни кримської (P. nigra subsp. pallasiana) на півдні України. За допомогою фітопатологічних методів упродовж 2012-2014 рр. з хвої кримської сосни отримано 244 ізоляти ендофітних грибів, які використовували для аналізу їхньої антагоністичної активності.Збудники дотистромозу (Dothistroma spp.) та потенційно перспективні для подальших експериментів грибні культури виявлені за допомогою ізоляції та застосування специфічних для виду методів полімеразної ланцюгової реакції.Серед усіх ендофітів відібрано вісім видів грибів, які були спільними для всіх зразків і мали ознаки антагоністичної активності або раніше були визначені як антагоністи грибних захворювань рослин. Усі відібрані види протестовані на антигрибну активність стосовно дотистромозу (Dothistroma spp.) у чашках Петрі та на саджанцях сосни кримської у розсаднику. Найкращі показники антигрибної активності стосовно Dothistroma pini досягнуті під час використання грибів Trichoderma sp. та Gliocladium rosea. Це дає змогу припустити, що обидва види мають високий потенціал запобігання ураженню й поширенню дотистромозу, принаймні на молодих деревцях сосни. Значне зменшення кількості конідій збудника та пригнічення росту спор виявлено на хвоїнках, оброблених Trichoderma sp. та Gliocladium rosea у порівнянні з іншими видами грибів.Хоча патоген D. pini присутній в Україні майже скрізь, де росте кримська сосна, важливо використовувати біологічні засоби контролю, які могли б зменшити вірулентність збудника дотистромозу або забезпечити стійкість рослини-живителя. Таким чином, використання ефективного біологічного контролю дотистромозу може бути корисним у лісових розсадниках, де важливо зменшити втрати від інфекції D. pini до висаджування кримської сосни в польові умови.