Вплив фітоценотичних умов на нагромадження деревини насадженнями за участю Pseudotsuga menziesii (Mirb.) Franco у західному регіоні України - Debryniuk, Iurii (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2019)
Pseudotsuga menziesii за відповідних режимів культивування у багатих свіжих і вологих типах лісорослинних умов є швидкорослим деревним видом, придатним для плантаційного лісовирощування. У молодих насадженнях Західного Лісостепу до 25-30-річного віку псевдотсуга поступається за інтенсивністю росту ялині і особливо – модрині. Якщо в чистих культурах псевдотсуга росте за Іа-Іb класами бонітету, в дубово-дугласієвих – за Іа, в дугласієво-ялинових – за І, то в дугласієво-модриново-ялиновому – за ІІ класом бонітету. Після 35-річного віку псевдотсуга нарощує темпи росту і відставання її середніх таксаційних показників від таких у модрини та ялини зменшується.Початкове розміщення дугласії в лісових культурах становить в межах 1,5 × 1,0 – 2,5 × 3,0 м за густоти 1,3-6,6 тис. шт.∙га-1 за різних варіантів поєднання з іншими породами. В останній час існує тенденція до створення рідких культур дугласії (2 × 2, 3,5 × 3,5 м і більше) з використанням відселекційованого садивного матеріалу.В умовах D2-D3 на сірих (темно-сірих) лісових грунтах в добре аерованих місцеположеннях Pseudotsuga menziesii характеризується інтенсивним ростом, високою біотичною стійкістю, нагромаджуючи в 40-60-річному віці близько 600-800 м3∙га-1 стовбурової деревини. При дослідженні інтенсивності росту різних форм дугласії за будовою кори не встановлено достовірної відмінності між цим показником. Однак, у процесі відбору матеріалу для створення плантаційних насаджень все ж таки перевагу варто надавати особинам зі слабо- та середньоборозенчастою корою як таким, в яких частка кори у загальному об’ємі стовбура є меншою.У чистих насадженнях псевдотсуги в умовах свіжого груду початкову густоту під час створення плантаційних насаджень доцільно прийняти в межах 1,5-2,0 тис. шт.∙га-1 (з урахуванням ущільнювача загальна густота становить 6,6 тис. шт.∙га-1).У вологих грудах інтенсивність росту псевдотсуги дещо вища, тому початкова густота породи повинна бути трохи меншою (1,0-1,5 тис. шт.∙га-1), а з урахуванням ущільнювача – 4,5-5,0 тис. шт.∙га-1.