Селекційно-насінницькі аспекти збереження та відтворення популяцій Pinus cembra L. в Українських Карпатах - Yatsyk, Roman; Sishchuk, Maryana; Hayda, Yuriy; Katsulyak, Yuriy (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2019)
Подано результати лісівничо-селекційних досліджень сосни кедрової європейської (Pinus cembra L.) на чотирьох пробних ділянках, площею від 0,6 до 1,0 га, закладених у деревостанах цього деревного виду на гіпсометричних рівнях 1150-1380 м над рівнем моря в Горганах. Визначено критерії відбору кандидатів у плюсові дерева для подальшого розвитку плюсової селекції та плантаційного клонового насінництва. Виявлено домінування в деревостанах дерев з овальними та округлими кронами, яких тут понад 56%. За результатами емпіричних і статистичних досліджень встановлено, що під час відбору й атестації плюсових дерев сосни кедрової європейської доцільно орієнтуватися на біотипи з округлими кронами.Виявлено взаємозв’язок між типами та забарвленням ритидома і селекційними категоріями дерев. Дерева вищих селекційних категорій характеризуються лускатоподібним ритидомом (кандидати в плюсові І кат. – 100%, плюсові ІІ кат. – 61%) коричневого кольору (кандидати в плюсові І кат. – 62%, плюсові ІІ кат. – 61%).Для збереження і відтворення популяцій сосни кедрової європейської варто провести відбір й атестацію плюсових дерев, здійснити їх вегетативне розмноження, отримати клони для подальшого розвитку насінництва на основі клонових насінних плантацій. Доцільно також запровадити заходи зі збереження й ефективного використання урожаю «горішків» сосни кедрової європейської, вирощування доброякісного садивного матеріалу і створення біотично стійких лісових культур. Деревостанам з ознаками кедрових пралісів доцільно надати статус об’єктів цінного генетичного та природно-заповідного фонду.