Варіабельність морфологічних і біохімічних ознак листків рослин роду Tilia L. в урбосередовищі - Oleksijchenko, N.; Likhanov, A. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2018)
На основі аналізу варіабельності морфометричних показників листків п’яти видів роду Tilia L. встановлено, що площа листків досліджених рослин має найтісніші зв’язки з розмірами ширини листкової пластинки (r = 0,98). Показано, що в умовах автотранспортного забруднення у рослин T. platyphyllos Scop., T. × europea L., T. tomentosа Moench., T. begoniifolia Steven зростає коефіцієнт відношення периметра листкової пластинки до кореня квадратного її площі. З’ясовано, що в умовах міських насаджень у листках рослини роду Tilia підвищується вміст фенольних сполук, зокрема оксикоричних кислот і їх кон’югатів, які виявляють антиоксидантні властивості.Результати досліджень розкривають нові аспекти вирішення проблеми походження гібридів, систематики роду й адаптації рослин до умов місцеперебування у процесі інтродукції та акліматизації.