ГЕНЕТИЧНІ ТИПИ ГІРСЬКИХ ҐРУНТІВ СХІДНИХ КАРТПАТ Й АНТРОПОГЕННІ ПРОЦЕСИ СУЧАСНОСТІ - Hnativ, Petro (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2011)
Доведено важливість ідентифікації автентичного корінного ґрунтового покриву Українських Карпат. Вторинні антропогенні екологічні чинники ґрунтоутворення сучасної доби в гірсько-лісових ґрунтах не можуть слугувати критеріями виділення їх нових типів. Утворені за глибокої і масштабної антропогенної трансформації рослинного покриву й біоти загалом, природно не властиві для Карпатської гірської країни, різноманітні сучасні ґрунтові відміни є похідними. Їх слід класифікувати виключно як вторинні, що утворені на місці корінних, природно-історично сформованих типів, відповідно до класичних уявлень про генезис ґрунтів у нативних суходольних екосистемах.