Поширення та ріст модрини європейської в умовах Кременецького горбогір’я - Zaika, V.; Кerimov, Е.; Іvanytskii, R. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2018)
Досліджено ріст і формування деревостанів за участю модрини європейської в різних типах лісу Кременецького горбогір’я. Дослідження проведено в 12-109-річних деревостанах. Вивчено лісівничо-таксаційні показники деревостанів. Встановлено, що в умовах суборів сосна звичайна не поступається за інтенсивністю росту модрині європейській. У сугрудах і грудах модрина за висотою і діаметром перевищує аборигенні породи. В умовах грудів конкурентом модрини є ясен звичайний і дуб червоний. Не доцільно створювати лісові культури модрини європейської з ялиною європейською, яка вже в молодому віці істотно поступається в рості модрині та випадає зі складу деревостанів.