ПАТОГЕНИ РОДУ PHYTOPHTHORA – ПОТЕНЦІЙНА ЗАГРОЗА ДЛЯ ЛІСОВОЇ РОСЛИННОСТІ УКРАЇНИ - Kramarets, Volodymyr; Matsiakh, Iryna; Oszako, Tomasz (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2019)
Охарактеризовано цикл розвитку та основні шляхи поширення патогенних організмів з роду Phytophthora в лісових насадженнях. Показано значення цих збудників хвороб у пошкодженні та всиханні лісів. У лісових масивах Львівської, Івано-Франківської та Рівненської областей виявлено ураження дерев бука лісового, берези повислої, вільхи сірої, ялини європейської та ялиці білої фітофторозами. Зовнішні діагностичні ознаки фітофторозів часто подібні до ураження іншими патогенними організмами, тому для уточнення видового складу патогенів необхідне проведення спеціальних мікологічних досліджень або молекулярних аналізів.