ВИЗНАЧЕННЯ ОПТИМАЛЬНИХ ТЕРМІНІВ ОБРОБЛЕННЯ НАСАДЖЕНЬ ВІРУСНИМ ПРЕПАРАТОМ ПРОТИ РУДОГО СОСНОВОГО ПИЛЬЩИКА У НИЖНЬОМУ ПРИДНІПРОВ'Ї - Meshkova, Valentyna; Nazarenko, Serhiy (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2019)
Проаналізовано багаторічні дані стосовно погодних умов і фенології рудого соснового пильщика (Neodiprion sertifer Geoffr.) у Нижньому Придніпров'ї. Доведено, що обприскування соснових насаджень вірусним препаратом проти личинок рудого соснового пильщика необхідно проводити після дати стійкого переходу температури повітря через 10 °С (феноіндикатори – цвітіння сосни, абрикоси, дуба, терну, кульбаби, клена гостролистого). Оброблення у ІІ і ІІІ декадах травня є ризикованим, а у І декаді червня – недоцільним.