ОСОБЛИВОСТІ КУЛЬТИВУВАННЯ НАСАДЖЕНЬ З УЧАСТЮ ВИДІВ РОДУ ULMUS L. У ЗАХІДНОМУ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Debrynyuk, Yurii; Skol`skyy, Ihor (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2019)
Досліджено особливості вирощування видів роду Umus L. у лісових культурах і шляхи підвищення їх стійкості до голландської хвороби  залежно від різних технологічних аспектів створення та вирощування насаджень, а також взаємодії з іншими породами під час сумісного зростання. У високоповнотних насадженнях, а також розташованих у захищених від морозів місцеположеннях, в’язи не мають морозобійних тріщин, і є стійкими до голландської хвороби. Під час створення лісових культур в’язи потрібно вводити окремими садивними місцями з відстанню між ними в 6-8 м, щоб запобігти сильному зрощенню коріння. В окремих регіонах України (Прикарпаття, Українські Карпати) голландська хвороба в’язів практично не проявляється. Загалом, в сучасний період спостерігається зниження інтенсивності поширення голландської хвороби та ураження нею в’язових насаджень.