ПЕРЕДУМОВИ ТА ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДУ СОЦІАЛЬНИХ КЛА-СІВ У ТАКСАЦІЇ ФІТОМАСИ ДЕРЕВОСТАНІВ - Karabchuk, Dmytro; Horoshko, Myroslav (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2019)
Подано аналіз літератури, в якій розглянуто використання методу соціальних класів, суть  якого полягає в тому, що середнє за діаметром модельне дерево не є середнім за основними компонентами фітомаси крони. Тому для визначення компонентів фітомаси деревостану одного модельного дерева недостатньо. Запропоновано відбирати модельні дерева, використовуючи модифіковану класифікацію соціальної диференціації дерев за Крафтом. Для подальшого використання методу соціальних класів у дослідженнях фітомаси природних смерекових насаджень зрілого віку проведено статистичний аналіз відібраних моделей із 10 пробних площ в басейні Черемошу Українських Карпат. Отримані результати подано у вигляді таблиці із описовою статистичною інформацією відібраних моделей. На їх основі розроблено рисунок-схему соціальної диференціації дерев за кількісними показниками стовбура (відносним діаметром, відносною висотою) та якісною характеристикою крони. Також запропоновано класифікаційну таблицю з описовою частиною соціальних класів дерев.