ПІДВИЩЕННЯ СТІЙКОСТІ ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНИХ ОБ’ЄКТІВ ДО ІНТЕНСИВНИХ РЕКРЕАЦІЙНИХ НАВАНТАЖЕНЬ (НА ПРИКЛАДІ ПАМ’ЯТКИ ПРИРОДИ "СКЕЛІ ДОВБУША") - Kalutsky, Ivan; Zapotochny, Mykhaylo (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2019)
Обґрунтовано важливість функціонального зонування території лісових масивів з інтенсивним рекреаційним навантаженням. Оскільки однією з найважливіших структур всіх наземних екосистем є грунт, то виявлення зміни його фізико-хімічних властивостей у разі зміни величини рекреаційних навантажень послужило основою для розподілу рекреаційних лісів на різні за величиною навантаження зони. Запропоновано заходи з організації території, що дасть змогу регулювати і прогнозувати рівні туристично-рекреаційного навантаження на природні територіальні об’єкти з метою їх збереження та підвищення рекреаційної ємності лісових насаджень.