ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСІВ ПОГЛИНАННЯ ТА РОЗСІЮВАННЯ СО-НЯЧНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ ЛИСТКАМИ РОСЛИН - Kopiy, Leonid; Ozarkiv, Olga (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2019)
Наведено терморадіаційні характеристики (коефіцієнти відбивання, пропускання і поглинання) листкових поверхонь у дерев різних порід внаслідок їх сонячного опромінення, а також особливості проникливого видимого випромінювання і значення спрямованого (прямого) і дифузного (розсіяного) випромінювання для м. Львова. Розкрито закономірності поширення сонячного випромінювання в листках. Наведено формули розрахунку спрямованих і дифузних складових світла і їх взаємозв’язку із показником заломлення листків. Це дає змогу прогнозувати хід зміни показника поглинання в середині листка.