ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДУ ЕКСТРАПОЛЯЦІЇ ДЛЯ ОПТИМІЗАЦІЇ ОБ-ЛІКУ РЕСУРСІВ ВИДІВ ЛІКАРСЬКИХ ТА ХАРЧОВИХ РОСЛИН - Parpan, Vasyl; Minarchenko, Valentyna; Buskanyuk, Maria (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2019)
Метод екстраполяції ресурсних показників видів лікарських та харчових рослин під час обліку їхніх ресурсів є в край необхідним для проведення лісовпорядкування. Для екстраполяції пропонуємо використовувати статистично достовірні дані ресурсної значущості популяцій лікарських та харчових рослин у конкретному регіоні. Площу угідь, на яких певний вид має ресурсну значущість, визначають на основі даних про еколого-ценотичну приуроченість модельних видів; лісо- та землевпорядних матеріалів;навігаційних приладів. Встановлені базові ресурсні характеристики Arnica montana L., Mentha longifolia L., Hypericum sp., Potentilla erecta Rausch., Rubus hirtus Waldst.et Kit., R. idaeus L., Vaccinium myrtillus L., V. vitis-idaea L. для обліку їх ресурсів методом екстраполяції в Українських Карпатах.