ЕКОЛОГІЧНА ФОРМУЛА ДЕРЕВОСТАНУ (НА ПРИКЛАДІ ГІРСЬКОГО КРИМУ) - Plugatar, Yurii (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2019)
На прикладі Гірського Криму  запропоновано удосконалення системи обліку основних показників деревостану шляхом використання екологічної формули деревостану, як сукупності екологічних функцій лісу: водорегулювальної, водоохоронної, ґрунтозахисної, полезахисної, оздоровчої, естетичної та біоенергетичної, розглянуто їх як одну із основ екологічного лісівництва. Зроблено висновок, що аналіз та оцінка екологічних показників деревостану разом із характеристикою продуктивності лісів має бути основою лісового кадастру, що дає змогу адекватніше оцінити значення кожної конкретної ділянки лісу, лісового урочища чи лісів певного регіону.