ВИЗНАЧЕННЯ РІВНІВ ЖИТТЄВОСТІ ДЕРЕВНИХ РОСЛИН ЗА ДОПОМОГОЮ СИМБІОТРОФНИХ ГРИБІВ - Isikov, Volodymyr (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2019)
Запропонована універсальна методика визначення рівнів життєвості у деревних рослин. Показниками 50-ти рівнів є біотрофні гриби на погонах І порядку. Межі рівнів життєвості визначаються одним видом гриба. Домінантні види грибів визначені на основі встановлених закономірностей розподілу грибів за екологічними нішами, географічного вікаризму та сукцесійних змін грибів в екологічних нішах. Обґрунтовано виділення запропонованих рівнів життєвості в адаптаційному ряді грибів та детально розглянуто практичне використання методики для оцінювання життєвості деревних рослин.