ЗМІНИ КЛІМАТУ І ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО УКРАЇНИ - Buksha, Ihor (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2020)
Розглянуто прогнози і сценарії зміни клімату для України, представлені результати оцінки впливу зміни клімату на лісове господарство, викладені стратегії адаптації та рекомендації щодо подальшого вивчення проблеми зміни клімату в лісовому господарстві України. Показано, що попередні оцінки ефектів впливу отримані переважно в результаті пілотних досліджень за допомогою різних методів і моделей, які не завжди були адаптованими і верифікованими для умов України. Оскільки в дослідженнях переважно використовувалися дані по всіх лісах країни за станом на 01.01.1996 р, актуальність отриманих результатів до теперішнього часу знижується. Разом з тим, проведені дослідження дозволили розробити низку методів, підходів і моделей, що дають змогу істотно поліпшити якість оцінок впливу клімату на ліси, і створили добрі передумови для більш детального вивчення ефектів впливу клімату в лісовому господарстві України. В цей час існує необхідність і можливості для проведення досліджень щодо впливу зміни клімату на новому методичному рівні, з використанням нових наукових і статистичних даних, моделей, знань і досвіду, отриманих у попередні роки.