КОНЦЕПЦІЯ МОДЕЛЬНИХ ЛІСІВ ЯК ІНСТРУМЕНТ УПРАВЛІННЯ ЛІСОВИМ ГОСПОДАРСТВОМ НА ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНИХ ЗАСАДАХ - Deyneka, Anatoliy (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2020)
Обґрунтовано застосування концепції модельних лісів як інноваційного підходу до впровадження принципів сталого розвитку лісового господарства та управління лісовим господарством на еколого-економічних засадах. Встановлено, що концепція модельних лісів охоплює економічну, соціальну та екологічну сфери. Основним завданням економічної сфери є забезпечення стійкості лісового комплексу, співпраця з адміністрацією обласного і районного рівнів щодо вдосконалення системи лісових платежів, аналіз переваг і недоліків різних видів лісокористування (оренда, аукціон), поліпшення збуту лісопродукції дрібних лісозаготівельників, створення механізмів обліку взаємних економічних інтересів лісгоспів, лісозаготівельників, органів державної влади і місцевого самоврядування, розроблення методів ведення лісового господарства і лісокористування, заснованих на прогнозі динаміки лісового фонду при оптимальному поєднанні економічних вимог і екологічних обмежень, впровадження і демонстрація передової техніки і технології.