МІКРОБІОТА НАСІННЯ СОСНИ ЗВИЧАЙНОЇ ТА НАПРЯМКИ СТИМУЛЯЦІЇ ЇЇ САПРОТРОФНОГО СКЛАДНИКА - Goychuk, Anatoliy; Gvozdyak, Rostyslav; Rozenfeld, Viktoriia (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2020)
Наведено результати досліджень аутомікрофлори здорового насіння сосни звичайної. Мікробна асоціація представлена дійсними фітопатогенними (Pseudomonas syringae, Ervinia carotovora, Enterobacter nimipressuralis), умовними фітопатогенними (Pseudomonas fluorescens, Paenibacillus polymyxa, Panthoea agglomerans) і сапротрофними (Bacillus subtilis, B. рumilus) бактеріями, а також грибами з родів Mucor, Trichoderma, Aspergillus, Penicilium, Alternaria, Acremonium, Torula. Між компонентами мікробіоти насіння не виявлені чітко виражені антагоністичні взаємовідносини як у межах виду, так і між видами та функціональними групами аутомікрофлори. Це потрібно враховувати під час заготівлі, зберігання та підготування насіння до посіву.