ХАРАКТЕРИСТИКА ТА ОСОБЛИВОСТІ ПОШИРЕННЯ ТИПІВ ЛІСУ НА ТЕРИТОРІЇ ДЕРЖЛІСФОНДУ СТРАДЧІВСЬКОГО НАВЧАЛЬНО-ВИРОБНИЧОГО ЛІСОКОМБІНАТУ - Debrynyuk, Yurii; Kopij,, Leonid; Prydka, Petro (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2020)
Наведено уточнений реєстр типів лісу в держлісфонді Страдчівського навчально-виробничого лісокомбінату Львівської області, подано їхні характеристики на основі натурних обстежень. Вивчено поширення типів лісу в межах лісництв підприємства та подано рекомендації щодо віднесення насаджень до тих чи інших типів лісу. Встановлено, що в умовах свіжих та вологих дубово-соснових суборів зростає значна кількість соснових насаджень без участі дуба звичайного. В багатьох випадках він випав зі складу, не витримавши конкуренції з сосною. Тому під час проектування лісокультурних заходів можна рекомендувати поряд з дубом звичайним вводити дуб північний, який в умовах суборів відзначається доброю стійкістю та продуктивністю. Для підвищення продуктивності лісових площ підприємства на обмеженій території держлісфонду (до 10 %) на місці низькопродуктивних малоцінних насаджень в умовах сугрудів і грудів доцільно створювати плантаційні лісові культури з обертом рубання в 40-70 років залежно від культивованої породи.