ОСОБЛИВОСТІ ХОДУ РОСТУ НАЙСТАРШИХ ДЕРЕВ ЯЛИЦІ БІЛОЇ (ABIES ALBA MILL.) НА ПІВНІЧНОМУ МАКРОСХИЛІ УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТ - Boychuk, Ihor; Golubchak, Olexiy; Danyliv, Viktor; Savchyn, Andriy; Tretyak, Platon; Cherneviy, Yurii; Yukhym, Roman (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2020)
Початково, перших 50 років дерева ялиці ростуть повільно, проте пізніше їхній ріст прогресивно прискорюється і досягає показників І і вище бонітету. Приріст за об'ємом дерев ялиці виявляє прогресивно зростаючу тенденцію і лише у віці понад 150 років набуває максимальних значень на рівні 0,15 м3/рік. Тому старовікові дерева ялиці виконують особливо важливі екологічні функції: депонування вуглецю, транспіраційну, водоакумулятивну та ґрунтоосушувальну. Отже, варто переглянути уявлення про вік біологічної, продуктивної та екологічної стиглості ялицевих деревостанів.