ШЛЯХИ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ ПОЛЕЗАХИСНОГО ЛІСОРОЗВЕДЕННЯ В УКРАЇНІ - Yukhnovskiy, Vasyl; Maluga, Volodymyr; Shtofel, Mykhaylo; Dudarets, Serhiy (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2020)
Висвітлено проблеми полезахисного лісорозведення в Україні, досягнення і невдачі, програмні засади та шляхи вирішення цих проблем у контексті реалізації Закону України "Про Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки". Встановлено, що важливим завданням є проведення агролісомеліоративного моніторингу лісоаграрних ландшафтів, який має бути невід'ємним складником державного екологічного моніторингу України. Його організаційна, територіальна та функціональна структури ґрунтуються на спільних принципах. Організаційна структура визначає послідовність змін та цільову спрямованість моніторингових досліджень; територіальна – просторову взаємоузгодженість полігонів, пунктів спостережень і постійних пробних площ; функціональна – систему збирання, оброблення, узагальнення, зберігання, моделювання та надання керівним органам різних рівнів потрібної інформації щодо стану лісоаграрних ландшафтів.