ДОСВІД ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВИРОЩУВАННЯ ТОПОЛІ (POPULUS SP. L.) У ПІВДЕННОМУ СТЕПУ УКРАЇНИ - Fuchylo, Yaroslav; Sbytna, Marharyta; Fuchylo, Oleh; Litvin, Volodymyr (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2020)
Наведено результати досліджень особливостей росту і продуктивності штучних деревостанів тополі у різних лісорослинних умовах Херсонської та Миколаївської областей. Із вирощуваних у досліджуваному регіоні тополь найвищою продуктивністю відзначаються деревостани тополі Торопогрицького, яка заслуговує на більш широке її використання у різних типах насаджень як на півдні України, так і в інших регіонах. Встановлено, що енергетичні плантації тополі на південних чорноземах з початковою густотою 4-6 тис. шт./га досягають кількісної стиглості у 5-річному віці, при цьому, їхній запас становить 80-85 м3/га. Після їх зрізання з порості від пнів доцільно формувати наступні генерації таких плантацій. Другу генерацію плантацій тополі можна формувати і для вирощування середньої та грубої деревини, залишаючи по 2-5 поростевих пагонів на одному пеньку. У разі першого зрізання плантації у віці 10 років, кількісної стиглості деревостани другої генерації досягають у 13-17 років, за запасу 445-670 м3/га. Товарну структуру таких деревостанів можна істотно змінювати, регулюючи їхню густоту.