ІНДУКЦІЯ ФЛУОРЕСЦЕНЦІЇ ХЛОРОФІЛУ ЛИСТЯ ЛИПИ СЕРЦЕЛИСТОЇ У ВУЛИЧНИХ НАСАДЖЕННЯХ КИЄВА - Oleksiychenko, Nadiya; Kitaev, Oleh; Lesyuk, Anatoliy (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2020)
Наведено результати експериментальних досліджень щодо виявлення змін фотооптичних властивостей листкового апарата липи серцелистої залежно від функціонального стану пігментного комплексу та рівня трансформації середовища в урбоекосистемі м. Києва. Погіршення стану асиміляційного апарату дерев липи серцелистої у найбільш напружених екологічних умовах призводить до зниження індукованої інтенсивності та рівня фонової флуоресценції листків. Встановлено, що зміни фотооптичних властивостей листкового апарату липи серцелистої значно залежать від її функціонального стану та рівня трансформації середовища в міській урбоекосистемі. Погіршення стану асиміляційного апарату дерев липи серцелистої у найбільш напружених екологічних умовах призводить до зниження індукованої інтенсивності та рівня фонової флуоресценції листків.