МЕТОДИКА МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ РУХУ КОЛІСНИХ ЛІСОТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ - Borys, Mykola (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2020)
Подано методичні засади і особливості математичного моделювання процесів руху колісних лісотранспортних засобів: складення розрахункової схеми і опис позначень на ній, прийняття потрібних припущень, вибір незалежних координат та запис залежностей, які описують коливання підсистем. Отримані рівняння дають змогу моделювати основні перехідні режими процесу руху колісних лісотранспортних засобів, які є характерними для реальних умов їх експлуатації (рушання, розгін, рух із умови забезпечення максимальної продуктивності та гальмування), а також їх поступальний рух. За цих умов повністю відображається характер взаємозв'язків транспортних ланок та їх вплив на параметри руху.