КЛЕЙОВІ КОМПОЗИЦІЇ ДЛЯ НИЗЬКОТЕМПЕРАТУРНОГО СКЛЕЮВАННЯ ШПОНУ У ВИРОБНИЦТВІ ФАНЕРИ - Bekhta, Pavlo; Potapova, Olga; Sedliacik, Jan (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2020)
Отримано і досліджено рецептури клейових композицій для низькотемпературного склеювання шпону у виробництві фанери. Показано, що модифікування фенолоформальдегідних смол різними хімічними речовинами (резорцином, алкілрезорцином, параформальдегідом, меламіном, карбамідом, перекисом водню, біхроматами амонію, калію і натрію) дає змогу виготовляти фанеру за нижчих температур пресування (100 оС) порівняно із загальноприйнятими температурами (110-130 оС).Своєю чергою, це дає змогу істотно зменшити енерговитрати, не погіршуючи механічних властивостей фанери.