Регенераційні процеси в ялицевих борах Abietetum polonicum (Dziub. 1928) Br.-Bl. et Vlieg. 1939 (Пуща Сольська, Польща) - Soroka, M.; Woźniak, A.; Kurylak, M. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2018)
Викладено результати лісівничих, флористичних, фітосоціологічних та созологічних досліджень фітоценозів з участю Abies alba Mill. на території Пущі Сольської (Польща). На основі геоботанічних описів, виконаних на засадах флористичної класифікації рослинності з використанням методу Ж. Браун-Бланке, встановлено, що описані різновікові фітоценози є регенераційними стадіями ендемічної для південно-східної Польщі асоціації Abietetum polonicum (Dziub. 1928) Br.-Bl. et Vlieg. 1939. Як свідчать результати досліджень, на формування фітоценозів такого типу та їх синтаксономічну диференціацію найбільший вплив має тип грунту, зокрема, його механічний склад. У багатьох випадках існує явище «похованих грунтів», чим можна пояснити появу ялиці білої у місцях залягання глибоких шарів піску.