Мезофауна лісової підстилки свіжих дубово-соснових суборів центральної частини Житомирського Полісся - Turko, V.; Kalynovskyi, N. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2018)
Встановлено щільність та склад безхребетних лісової підстилки у свіжих дубово-соснових суборах центральної частини Житомирського Полісся (ДП «Радомишльське ЛМГ»). У всіх досліджених зразках лісової підстилки домінували кліщі орібатиди, простігмати та ногохвістки. З віком лісу у підстилці спостерігалися наступні тенденції: загальна абсолютна щільність безхребетних та співвідношення кліщів до ногохвісток зростали; відносна щільність кліщів мезостігмат та астігмат зростала, а ногохвісток зменшувалася. Статистично достовірними ці зміни були в середньовікових та стиглих лісах відносно зрубів. За видовим багатством, індексами біорізноманіття Шенона та Сімпсона, а також індексом подібності Марчевського і Стейнхауса підстилки молодняків, середньовікових та стиглих лісів були схожими, підстилка на зрубах відрізнялася від такої молодняків і старших лісів, а незімкнутих лісових культур – займала проміжне становище.