ЛІСОВІ БІОЦЕНОЗИ УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТ, ПРОБЛЕМИ ЇХ ЗБЕРЕЖЕННЯ ТА СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Kalutsky, Ivan (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2008)
збереження та сталого розвиткуРозглянуто проблеми збереження та сталого розвитку лісових біоценозів Українських Карпат, які потрібно враховувати під час формування національної лісової програми та стратегії сталого управління лісами. Це наблизить вирішення головної охоронної проблеми, яка полягає в раціональному лісокористуванні, сталому розвитку лісового господарства і екологізації лісогосподарської діяльності. Встановлено, що основні напрями ведення лісового господарства мають бути зорієнтовані на оптимізацію лісистості території в усіх природних зонах, на збереження біологічного різноманіття лісових екосистем, а також на підвищення стійкості їх до негативних чинників навколишнього середовища.