МОДИФІКУВАННЯ ФЕНОЛОФОРМАЛЬДЕГІДНИХ СМОЛ АЛЮМОМІСТКИМИ РЕЧОВИНАМИ ДЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ ФАНЕРИ - Bekhta, Pavlo; Bits, Halyna (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2008)
Описано можливість модифікування фенолоформальдегідних смол алюмомісткими сполуками (алюміній сірчанокислий, алюмоамонійний та алюмокалієвий галуни) для виготовлення фанери. Проаналізовано вплив модифікаторів на міцність фанери на сколювання. Встановлено, що модифікування фенолоформальдегідних смол алюмомісткими сполуками дає змогу отримати клеї, що забезпечують можливість виготовлення фанери підвищеної міцності за менших енергозатрат під час операції склеювання (тиск склеювання зменшується на 50 %, температура склеювання – на 15,4 %; тривалість склеювання – на 40 %; витрата клею – на 40 %). Рекомендуємо алюмомісткі сполуки додавати до смоли у вигляді 5 %-их та 7,5 %-их розчинів.