НЕСТАБІЛЬНІСТЬ І ПРОБЛЕМА ПРОГНОЗУВАННЯ РОЗВИТКУ БІОСИСТЕМ - Malynovskyj, Andriy (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2008)
Явища детермінованого хаосу, нелінійної динаміки і нестабільності, котрі описуються нелінійними диференціальними рівняннями, призвели до формування нового напряму досліджень і дали змогу описати нові класи нестійких динамічних систем, поведінка яких є хаотичною. На цьому ґрунті обстоюються ідеї про те, що фундаментальними характеристиками живого і неживого є нестабільність, неврівноваженість та нелінійність. Розглянуто засади досліджень поліваріантності розвитку, котрі ґрунтуються на нестабільності біосистем різного організаційного рівня.