ЗАПАСИ ПРОДУКТИВНОЇ ВОЛОГИ ВПРОДОВЖ ВЕГЕТАЦІЙНОГО ПЕРІОДУ В ЧЕРКАСЬКОМУ ТА ЧИГИРИНСЬКОМУ БОРАХ - Shlapak, Volodymyr (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2008)
Досліджено динаміку запасів продуктивної вологи, встановлено, що запаси вологи у ґрунті та сума атмосферних опадів в умовах борів та суборів є недостатніми для забезпечення фізіологічних потреб фітоценозів сосни звичайної та супутніх деревних і кущових видів.