ЗАПОВІДНИК "ҐОРҐАНИ" В СИСТЕМІ ЕКОЛОГІЧНОЇ МЕРЕЖІ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Tretyak, Platon; Chernyavskiy, Mykola; Shpil'chak, Myron (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2008)
Розглянуто реальні можливості побудови цінного для Карпатського регіону екологічного коридору у басейні річки Бистриці Надвірнянської. З'ясовано, що його центральним ядром слугуватимуть природні комплекси Природного заповідника "Ґорґани", а допоміжними ядрами– інші цінні заповідні об'єкти. Цей екологічний коридор забезпечить обмін генетичним матеріалом природні комплекси Північного макросхилу Карпат, Передкарпаття то Рогатинського Опілля.