Офіостомові гриби, які пов'язані з короїдами та заселяють Pinus sylvestris у Сумській області (Україна) - Davydenko, Kateryna; Baturkin, Denys (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2020)
Останнім часом у східному регіоні України, зокрема в Сумській обл., відбувається інтенсивне всихання соснових лісів. Соснові насадження сильно пошкоджують переважно два види короїдів – Ips acuminatus та Ips sexdentatus. Офіостомові гриби, яких переносять короїди, можуть значно посилювати загальну шкоду лісам від цих комах, що необхідно брати до уваги під час оцінювання загальних збитків від короїдів.Метою дослідження було виявити видовий склад офіостомових грибів, пов’язаних із сильно ослабленими та всихаючими деревами сосни звичайної у Сумській обл., оцінити патогенність офіостомових грибів і встановити потенційну загрозу для Pinus sylvestris L.  Офіостомові гриби виділені з личинкових ходів короїдів та ідентифіковані до рівня виду або роду на основі морфологічних особливостей та аналізу ITS послідовностей ДНК.Загалом виділено вісім видів офіостомових грибів (Graphium sp., Grosmannia sp.1, Ophiostoma bicolor, O. ips, O. canum, O. piceae, O. minus, Ophiostoma sp.1). Саджанці Pinus sylvestris інокульовані вісьмома ізолятами грибів і стерильним середовищем (контроль) для оцінювання їхньої патогенності. Інокульовані рослини оглядали впродовж шести місяців, оцінюючи їхній загальний стан, розмір некрозів, смолові патьоки. Інокуляція саджанців грибом O. minus спричинила найбільше ураження і навіть загибель саджанців сосни. Загалом, у варіантах інокуляції всіх восьми видів грибів визначено ексудацію смоли та знебарвлення кори навколо місця інокуляції. Серед цих грибів п’ять видів спричинили ослаблення саджанців. Площа знебарвлення флоеми була достовірно найбільшою після інокуляції саджанців грибом O. minus. Всі види офіостомових грибів спричиняли значно довші некротичні ураження саджанців, порівняно з контролем.За результатами дослідження, у зв’язку зі спроможністю спричиняти всихання й загибель рослин сосни та знебарвлення їхньої деревини, гриб O. minus варто вважати найнебезпечнішим патогеном соснових саджанців. Менш вірулентними видами є Graphium sp. та Ophiostoma sp.1. Факт заселення всихаючих дерев сосни офіостомовими грибами узгоджується з концепцією, що вони є первинними колонізаторами свіжої деревини під час процесу її руйнування.