Перші результати вивчення Corythucha arcuata (Say, 1832) (Heteroptera: Tingidae) у Херсонській області України - Meshkova, Valentyna; Nazarenko, Serhii; Glod, Oleksandr (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2020)
Дубовий клоп мереживний (ДКМ) Corythucha arcuata (Say, 1832) (Heteroptera: Tingidae) – небезпечний шкідник листя дуба, аборигенний у Північній Америці. У 2000 р. потрапив в Італію через морський порт і за останні 20 років поширився у багатьох країнах Європи. У 2017 р. вперше зареєстрований у Херсонській області України. Мета досліджень полягала в узагальненні перших результатів вивчення щодо поширення дубового клопа мереживного в Україні.Дослідження здійснені у 2020 р. на 31 пробній площі у південно-західній частині Херсонської обл. (46°10 ' – 47°21' Пн. ш.; 32°10' – 33°05' Сх. д.), закладених у лісових насадженнях, лісових смугах та окремих деревах і куртинах дуба у містах. Більшість пробних площ (ПП) розміщено на лівому березі р. Дніпро (23 ПП або 74,2%), вісім ПП – на правому березі (25,8%).У лісовому фонді Херсонського обласного управління лісового та мисливського господарства розміщені 15 пробних площ (48,4%), зокрема, шість ПП – у Рибальчанському лісництві ДП «Збур’ївське ЛМГ», дві ПП – у Буркутському лісництві ДП «Великокопанське ЛМГ», чотири ПП – у Херсонському лісництві ДП «Олешківське ЛМГ» і три ПП – у Дослідному лісництві Степового філіалу УкрНДІЛГА ім. Г.М. Висоцького. У лісових смугах розміщено 11 ПП (35,5%). Решту ПП розміщено у Чорноморському Біосферному заповіднику, дендропарку Херсонського аграрно-економічного університету, на території станції юннатів у Голій Пристані та на поодиноких дубах м. Олешки. Вік обстежених насаджень становить від 25 до 250 років.Наявність дубового мереживного клопа та загрозу деревам оцінювали за бальною шкалою: 0 – ДКМ відсутній; 1 – трапляється поодиноко, виявлена одна кладка яєць; 2 – трапляється зрідка, ушкоджено до 10% дерев; 3 – трапляння звичайне, присутній не на всіх деревах, пошкоджено до 50% листя; 4 – масове поширення, заселені всі дерева, пошкоджено до 100% листя. Розраховано середній бал поширення ДКМ для окремих груп насаджень.Особини ДКМ і сліди їхньої життєдіяльності виявлені на 19 із 31 обстежених насаджень (61,3%). На 51,6% обстежених ПП дубовий мереживний клоп був звичайним (3 бала) або масовим (4 бала) видом. Шкідник є масовим на восьми ПП, зокрема, на деревах дуба у містах Херсон, Олешки та Гола Пристань, на ділянках лісових насаджень Дослідного лісництва Степового філіалу УкрНДІЛГА та Буркутського лісництва ДП «Великокопанське ЛМГ».Середній бал поширення ДКМ виявився більшим у лісових насадженнях, ніж у лісових смугах (2,5 і 0,4 бала відповідно). Виявлено тенденцію до збільшення показників поширення ДКМ на деревах дуба із збільшенням віку.Найбільше поширення ДКМ визначено на пробних площах, які межують із вулицями міст і лісовими дорогами (2,8 бала), а також розташовані недалеко від водного шляху (2,1 бала). Частка пробних площ зі звичайним (три бали) або масовим (чотири бали) поширенням ДКМ серед усіх площ із наявністю шкідника, розміщених поблизу вулиць міст, лісових доріг і водних шляхів, перевищує 80%.Отримані дані можна вважати попередніми, оскільки розмноження, поширення та розселення ДКМ на території Херсонської обл. розпочалося лише два роки тому.