Pseudotsuga menziesii (Mirb.) Franco як перспективний деревний вид для плантаційних лісових насаджень західного регіону України - Debryniuk, Iurii (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2020)
Pseudotsuga menziesii є інтродуцентом з яскраво вираженою специфікою росту – порівняно повільноросла у молодому віці, але з наступним зростанням швидкості росту і підтриманням його високої інтенсивності впродовж тривалого періоду часу – до ста і більше років.У молодих насадженнях до 25-30-річного віку псевдотсуга поступається за інтенсивністю росту ялині і особливо – модрині. При цьому перевага модрини за висотою та діаметром може складати два рази і більше. Якщо в чистих культурах псевдотсуга росте за Іа-Іb класами бонітету, в дубово-дугласієвих – за Іа, в дугласієво-ялинових – за І, то в дугласієво-модриново-ялиновому – за ІІ класом бонітету, тоді як ялина росте за Іb, а модрина – за Іс  і вище класами бонітету. Після 35-річного віку псевдотсуга нарощує темпи росту і відставання її за середніми таксаційними показниками від модрини та ялини зменшується.Для 35-річного віку в мішаних культурах за 60%-ої участі в складі, близьким до оптимального розміщення дерев дугласії можна вважати 4 × 3 м; при цьому відбувається добре очищення стовбурів від сучків, формування компактної крони за середньої її площі в межах 12-15 м2.Після 35-річного віку і за участі в складі більше 60% дугласія суттєво нарощує інтенсивність росту і збільшення її густоти в усіх досліджених насадженнях супроводжується збільшенням запасу стовбурової деревини.При плантаційному лісовирощуванні P. menziesii розраховувати на отримання значних запасів деревини до 30-40-річного віку не варто. Завдання полягає у подальшому вирощуванні насаджень в режимі оптимальної густоти, що забезпечить значне посилення інтенсивності росту деревного виду після вказаного віку, і вже в період 50-60 років запаси деревини сягатимуть 700 м3∙га-1 і більше.Найвищих класів бонітету псевдотсуга Мензіса досягає  у насадженнях 40-60-річного віку за різних початкових схем розміщення садивних місць – 2,0-6,0 × 0,8-2,0 м.