Вивчення дорожніх мереж і місцезнаходження пожежних команд за допомогою методів ГІС технологій - İnanç, Taş; Abdullah E., Akay (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2020)
Для ефективного реагування на лісові пожежі тривалість доступу пожежної бригади до місця пожежі не повинна перевищувати критичного часу реагування, впродовж якого загоряння з більшою ймовірністю може буде взято під контроль. З цієї причини доцільно визначити оптимальний маршрут, який дасть змогу команді дістатися до місця пожежі на пожежній машині в найкоротші терміни. Комп'ютерні методи, такі як мережевий аналіз, широко використовують під час вирішення таких транспортних завдань, які вимагають аналізу найкоротшого шляху. У цьому дослідженні розташування існуючих дорожніх мереж і пожежної команди було оцінено з використанням методів ГІС технологій, з метою визначення оптимального маршруту, який забезпечить найшвидший доступ до місця пожежі.Дослідження здійснювали в Управлінні лісового господарства Адани, де розташовані ліси переважно першої категорії, найбільш уразливі до пожеж. У межах досліджуваної території розташовані три пожежні команди. Ділянки в досліджуваній зоні, де раніше траплялись лісові пожежі (15) і в яких вигоріло 1 га або більше лісової площі, оцінювали як потенційні осередки виникнення лісових пожеж. Результати показали, що 64,12% лісових площ на досліджуваній території були охоплені пожежними командами протягом 20 хвилин, що є критичним часом реагування для лісів першої категорії, які є найбільш чутливими до пожеж. Було встановлено, що впродовж критичного часу реагування команди могли досягти 12 місць можливих загорянь. Цей результат показав необхідність створення нових пожежних команд у досліджуваній зоні. Крім того, можна підсумувати, що збільшення щільності дорожньої мережі в досліджуваній області за рахунок будівництва нових доріг або збільшення швидкості руху на відрізку шляху за рахунок поліпшення стандартів існуючих доріг допоможе вирішити проблему.