Стан і структура природних ялинових лісів Покутських Карпат - Losyuk, Vasyl; Pohribnyi, Oleh; Tomych, Maria; Chaskovskyy, Oleh; Vandzhurak, Pavlo; Debryniuk, Iurii (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2021)
Природні ялинові ліси Покутських Карпат сформувались на площі 8,2 тис. га, що становить близько 21% площі всіх лісів досліджуваного регіону, займаючи висотні місцеположення понад 900 м н.р.м. Під час здійснення робіт використано новітні GIS-методи дослідження, багатоканальні супутникові знімки Lansat та інтерактивну карту поширення ялинових пралісів і квазіпралісів у Карпатському регіоні.Основні таксаційні характеристики та динаміку сукцесій ялинових лісостанів проаналізовано на прикладі постійної пробної площі (ППП), закладеної в ялиновому природному лісі, за своїми характеристиками дуже близького до пралісового угруповання, в умовах вологої чистої високогірної сусмеречини. Польові дослідження здійснено з 2010 р. з п’ятирічним інтервалом відповідно до методики екологічного моніторингу ІІ рівня за програмою „ІСР-Forest”. Лісостан на ППП представлений корінним триярусним різновіковим чистим ялиновим деревостаном, який характеризується високою кількістю дерев, високим запасом стовбурової деревини, вагомим запасом мертвої лежачої деревини, високою кількістю благонадійного підросту різних висотних груп, близькою до середньої життєвістю дерев, високою їх товарністю, незначним антропогенним впливом. Розташування дерев у деревостані має груповий характер, зімкнутість крон змінюється в межах 0,8-1,0. Трав'яне вкриття представлено більш ніж 30 видами із загальним проективним вкриттям 85%. При цьому спостережено процеси трансформації рослинного покриву.Наведено розташування та площу ялинових пралісів і квазіпралісів Покутських Карпат, які є еталонами природних екосистем і дають можливість прогнозувати розвиток природних ялинових лісів.