Формування крони кедра сибірського за 12-річний період після декапітації (приміська зона м. Красноярська) - Grishlov, Dmitriy; Bratilova, Natalia; Matveeva, Rimma; Butorova, Olga (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2021)
Декапітацію дерев здійснюють з метою формування низькоопущеної крони для поліпшення умов нарізання живців і збору шишок. Для цього пропонують різні способи декапітації крон з інтенсивністю 55-75%. Відзначено стимулюючий вплив обрізки на ріст самих дерев, розростання крон, формування багатовершинності. Плантації Pinus sibirica Du Tour створюють для отримання цінного насіння і поліпшення умов довкілля в приміській зоні великих промислових центрів Сибіру. Мета досліджень полягала у встановленні особливостей формування крони кедра сибірського на плантації «Метеостанція» впродовж 12-річного періоду після декапітації. Плантація створена за схемою садіння 5 × 5 м. Об'єктом досліджень було 54-річне насадження Pinus sibirica, вирощеного із насіння, заготовленого в 1964 р. у Леніногорському лісгоспі Республіки Казахстан. Декапітація була проведена у дерев 42-річного віку в 2005 р. на висоті 1,4-1,7 м. Висота дерев до декапітації змінювалась від 3,3 до 4,5 м, діаметр стовбура – від 9,5 до 23,6 см . Середній діаметр крони становив 3,8-4,3 м. Частка видалення верхньої частини крони становила 50,0-66,7%. У дерев вимірювали висоту, приріст за висотою лідируючих пагонів, які замінили центральний, діаметр стовбура біля поверхні грунту.До 2017 р. дерева досягли висоти 5,6-9,1 м. Кількість лідируючих пагонів, які замінили центральний, склала 3-7 шт. Дерева з діаметром стовбура 12-18 см мали по 3-4 лідируючих пагонів, з діаметром 20-26 см – по 6-7 шт. Лінійний приріст гілок, які замінили центральний пагін, за 12-річний період склав 4,0-7,6 м. Максимальний приріст відзначений у дерева 4-98, який на 7,0-90,0% більший порівняно з іншими особинами. Найбільшим діаметром стовбура характеризувалися дерева № 4-33, 4-46, 4-73, 4-117.Встановлено, що рівень мінливості висоти дерев низький, приросту за висотою, діаметром стовбура – середній, кількості лідируючих пагонів – високий. Найбільшою висотою (9,1 м) вирізнялося дерево № 4-98, перевершуючи за цим показником інші особини на 8,3-62,5%. За період з 2013 по 2017 рр. середній висотний приріст знаходився в межах 23,6-45,5 см. Найбільше значення середнього приросту за 5-річний період (45,5 см) встановлено у дерева № 4-73, що на 12,1-71,0% більше порівняно з іншими особинами. Слабким висотним приростом характеризуються дерева 4-117 та 4-33, де значення середнього приросту склало 23,6-29,9 см. Середня кількість бічних гілок, що утворилися за 5-річний період на лідируючих пагонах, становила 4,4-7,9 шт. завдовжки 2,0-3,6 м. Найбільша довжина бічних гілок встановлена у дерева № 4-85. Слабке формування гілок у мутовках спостережено у дерева 4-117. Встановлено тісний прямий зв'язок між кількістю лідируючих пагонів і сумарною кількістю бічних гілок на пагонах, діаметром стовбура і висотою дерев через 12 років після декапітації. Внаслідок декапітаціі у дерев кедра сибірського сформувалася багатовершинна крона. Під час декапітації дерев кедра сибірського необхідно віддавати перевагу екземплярам, які мають найбільшу кількість розвинених бічних гілок у нижніх мутовках і діаметр стовбура більшого розміру. Рекомендовано в процесі декапітації залишати не менше 6-7 лідируючих пагонів.