Актуальні питання стану і ведення мисливського господарства в Україні та можливі напрямки їх вирішення - Bondarenko, V.; Rizun, E. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2018)
Упродовж 1995-2014 рр. загальна чисельність мисливських звірів в Україні зменшувалася, а щільність окремих груп тварин змінювалася по-різному. Максимальної щільності поголів’я копитних тварин досягло в 2014 р., а мінімальної – у 2000. Найбільшу щільність хутрових звірів зареєстровано у 2000 р., а найменшу – у 2013.Щільність пернатої дичини впродовж 1995-2005 рр. зменшилася на 16%, а в наступному п’ятиріччі збільшилася на 14%. З 25 видів пернатої дичини, чисельність якої представлена в Статистичному бюлетені, масове полювання можливе на 21 вид. Незважаючи на охоронний статус, загальна чисельність глушця, орябка і сірої качки виявляє постійну тенденцію до зменшення, а позитивну динаміку відзначено лише для тетерука. Регіональні відмінності в динаміці чисельності мисливських тварин пов’язані з природно-кліматичними особливостями.