Захист довкілля, екобезпека та суспільна свідомість як системна функція соціуму - Hnativ, P.; Dazko, T.; Shovhan, A.; Lopotych, N. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2018)
Проаналізовано теперішню ситуацію щодо поглиблення кризових процесів у навколишньому середовищі планети й акцентовано на актуалізації системного підходу людства до вирішення проблем довкілля і сталого (екобезпечного) розвитку. На основі системотвірної ролі свідомості, як головного дієвого важеля екологізації сфер людської діяльності, можлива консолідована функція соціумів щодо збереження навколишнього середовища та природних ресурсів біосфери. Окреслено світові тенденції та основні риси концепцій послаблення теперішнього кризового становища. Обґрунтовано потребу розроблення й прийняття на законодавчому рівні дієвої «Програми сталого розвитку України», виходу на світові стандарти оцінювання стану й захисту довкілля.