Дослідження генетичного різноманіття видового складу лісових деревостанів - Krynytskyy, Hryhoriy; Gout, Roman; Kovaleva, Valentyna; Hrunyk, Nataliya (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2022)
Г.Т. Криницький[1], Р.Т. Гут [2], В.А. Ковальова[3], Н.І. Груник[4]В історичному аспекті представлено аналіз досліджень генетичного різноманіття лісотвірних деревних видів. В їх розвитку виділено чотири важливих напрями: еколого-географічний; фенотипічний з відбором кращих плюс-варіантів; генетико-популяційний; морфолого-фізіологічний.Запровадження цих напрямів у практику лісового господарства здійснюється на основі як традиційних, так і новітніх підходів до селекційної оцінки деревних рослин. Традиційні способи ідентифікації дерев базуються на використанні різноманітних морфолого-анатомічних, фізіологічних і біохімічних показників дерев. До нетрадиційних підходів відносять використання показників вмісту терпенових вуглеводнів, ізоферментний аналіз, дослідження генетичної мінливості рослин на рівні ДНК.        На сьогодні бурхливо розвивається новий науковий напрям генетичних досліджень – геноміка, яка дає змогу отримати важливу генетичну інформацію і розробити високоінформативні молекурно-генетичні маркери – мікросателіти та однонуклеотидні поліморфізми. Вони можуть бути ефективно використані для вивчення генетичної мінливості лісів, їх адаптації до зміни клімату, для створення селекційних програм. До останніх досягнень в області лісової геноміки відносять повногеномне секвенування, збірку та анотування геномів Picea abies (L.) Karst., Picea glauca Voss., Pinus taeda L., Pinus sylvestris L., Larix sibirica Ledeb., Pinus sibirica Du Tour. та інших видів хвойних. Водночас, поряд з методами біохімічної генетики, а також традиційними способами досліджень, необхідні нові підходи до вирішення генетико-селекційних задач у лісовому господарстві, які враховують тривалість онтогенезу деревних видів, вікові зміни у їхньому розвитку, механізми реалізації генотипу в конкретних умовах середовища. [1] Криницький Григорій Томкович – академік Лісівничої академії наук України, Президент ЛАН України, доктор біологічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, завідувач кафедри лісівництва. Національний лісотехнічний університет України, вул. Генерала Чупринки, 103, м. Львів, 79057, Україна Тел.: +38-067-784-1160. E-mail: krynytsk@ukr.net  ORCID: https://orcid.org/0000-0001-7020-9991[2] Гут Роман Тарасович – академік Лісівничої академії наук України, доктор біологічних наук, професор кафедри лісівництва. Національний лісотехнічний університет України, вул. Генерала Чупринки, 103, м. Львів, 79057, Україна[3] Ковальова Валентина Андріївна – кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник науково-дослідної частини. Національний лісотехнічний університет України, вул. Генерала Чупринки, 103, м. Львів, 79057, Україна. Тел.: +38-097-500-5472. E-mail: vakovaleva16@gmail.com  ORCID: https://orcid.org/0000-0002-3099-2747[4] Груник Наталія Ігорівна – пост-докторант, Агроскоп (Шанжан), вул. Дюйє 50, 1260 Ньйон, Швейцарія. Тел.: +41796331678. E-mail: nataliya.hrunyk@agroscope.admin.ch  ORCID: https://orcid.org/0000-0001-9136-0973