Апробація методики оцінювання інвазійної активності та селекційної цінності Robinia pseudoacacia L. в умовах Кіровоградщини - Los, Svitlana; Tereshchenko, Larisa; Petrenko, Mikola (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2022)
Проаналізовано таксаційну базу лісостанів Кіровоградської області та здійснено польові дослідження насаджень робінії звичайної віком від 6 до 90 років насінного і вегетативного походження.Мета досліджень полягала в опрацюванні методики визначення інвазійної активності та селекційної цінності робінії звичайної на прикладі насаджень ДП «Олександрівський лісгосп».Обстеження деревостанів здійснювали за комплексом показників відповідно до загальноприйнятих таксаційних методик. Комплексне оцінювання насаджень здійснювали на основі суми балів, визначених за середніми значеннями кількісних та якісних показників. Для визначення інвазійної активності робінії звичайної запропоновано методику, яка базується на обліках кількості життєздатного підросту та самосіву. Показники інвазійної активності робінії звичайної на території господарства визначали узагальненням показників по кожному обстеженому виділу, зокрема – частки деревостанів з певною інвазійною активністю робінії. Здійснювали порівняння показників інвазійної активності у межах обстежених деревостанах та поза їхніми межами, з урахуванням типу лісорослинних умов, ступеня порушення дернини і підстилки.Насадження робінії звичайної на території Кіровоградської обл. за групами віку займають від 0,5 до 8,1% від загальної площі лісових земель. Переважають деревостани віком від 31 до 60 років. Більшість робінієвих деревостанів в області ростуть в умовах D1, трохи менше – в умовах С2, D2 і вдвічі менше – в умовах С1. Площі деревостанів робінії в умовах А1, А2, В1, В2 і D3 незначні.Засвідчено високі інтенсивність росту, продуктивність та визначено селекційну цінність насаджень робінії звичайної. Бонітет переважної більшості з них характеризується І і вище класом. Запас насаджень робінії у віці 59-71 років на окремих ділянках перевищує 400 м3∙га-1. Комплексне оцінювання засвідчило придатність деревного виду для створення лісових культур і захисних насаджень у певних лісорослинних умовах на півдні Правобережного Лісостепу.Відібрано два деревостани, які відповідають вимогам щодо плюсових. Підтверджено можливість відбору плюсових дерев та створення лісонасінної бази.На території переважної більшості деревостанів зафіксовано низьку інвазійну активність робінії, для решти насаджень вона відсутня, середня або висока. Ділянок лісових культур з дуже високою інвазійною активністю не виявлено. Водночас на 42,8% прилеглих до деревостанів ділянках виявлена середня інвазійна активність робінії, низька – на 28,6%, дуже висока – на 28,6%.Запропонований методичний підхід може бути використано для визначення інвазійної активності та селекційної цінності насаджень робінії звичайної. Такий комплексний підхід дасть об'єктивну відповідь на питання щодо доцільності використання деревного виду для лісорозведення та плантаційного лісовирощування у конкретному регіоні.