Радіальний приріст сосни звичайної поряд зі зрубом суцільної рубки в осередку верхівкового короїда в Поліссі - Koval, Iryna; Andreeva, Olena (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2022)
Осередки верхівкового короїда (Ips acuminatus) останнім часом поширилися у насадженнях сосни звичайної (Pinus sylvestris L.) у багатьох країнах Європи, що пов’язано зі зміною клімату та антропогенним навантаженням на ліси. Мета дослідження – виявлення особливостей зміни радіального приросту дерев у сосновому насадженні на ділянках із різним ступенем освітлення після суцільної санітарної рубки в осередках верхівкового короїда в Поліссі. У чистому середньовіковому сосняку в умовах вологого субору закладено три тимчасові пробні площі – на південно-східній (найбільш освітленій) і північно-західній (найменш освітленій) сторонах зрубу суцільної рубки 2013 р. в осередку верхівкового короїда, а також у лісі (контроль). Аналіз кернів (по 20 шт. з кожної пробної площі), відібраних у 2020 р., здійснено стандартними дендохронологічними і статистичними методами. Аналіз індексів зміни приросту (GCt) підтвердив, що порушення в деревостані відбулися на освітлених ділянках. Встановлено значущі середні негативні зв’язки між річним радіальним приростом деревини і гідротермічним коефіцієнтом зволоження Г.Т. Селянінова та індексом де Мартонне, які відображають гідротермічні умови поточного року. З комплексним гідротермічним показником Бітвінскаса О3, що відображає гідротермічні умови поточного і трьох попередніх років, виявлено значущий позитивний зв’язок із річним радіальним приростом дерев на контролі.Керни, відібрані з ділянок, найближче розташованих до зрубу, є крихкими і мають елементи гнилі. Після суцільної санітарної рубки 2013 р. сплеск радіального приросту спостережено у 2014 р., який тривав до 2017 р., після чого відбулося його стрімке зниження, на відміну від контролю. Дендрокліматичний аналіз показав підвищення чутливості радіального приросту дерев сосни залежно від збільшення ступеню освітлення.