Динаміка розмірної та товарної структури осикових деревостанів Слобожанського лісотипологічного району - Pasternak, Volodymyr; Girs, Olexandr; Sklyarov, Vitaliy (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2022)
Здійснено аналіз поширення Populus tremula L. за типами лісорослинних умов у лісовому фонді регіону дослідження та встановлено лісівничо-таксаційні показники деревостанів цього деревного виду. Для детального вивчення таксаційної будови і товарної структури закладено 15 пробних площ у осикових деревостанах вегетативного походження. Крім того, використано 10 переліків на лісосіках рубок головного користування. Дані було опрацьовано з використанням прикладних програм MS Excel, SPSS і Statistica. За результатами кореляційного аналізу встановлено тісний зв'язок між такими показниками, як середній вік (А), середній діаметр (D), середня висота (Н). Відповідні коефіцієнти кореляції мають значення від 0,76 до 0,95. Для суми площ поперечного перерізу (G) кореляційний зв’язок із середньою висотою та діаметром становить 0,69. Для відносної повноти (Р) значущих зв’язків не виявлено.Розглянуто таксаційну будову осикових деревостанів, проаналізовано розподіл дерев за діаметром. Побудову теоретичних рядів розподілу за діаметром виконано за методикою, опрацьованою на кафедрі таксації лісу та лісового менеджменту НУБіП України. Розраховано моделі мінливості діаметра, відношення мінливості ділової частини до загальної мінливості діаметра деревостану з урахуванням мінімального та максимального діаметрів модальних деревостанів. Розподіл дерев за діаметром характеризується переважно туповершинною кривою з правосторонньою асиметрією. Середні значення асиметрії розподілів становлять 0,553; ексцесу – -1,286. Розрахунки моделей розподілу стовбурів осики за діаметром показали, що β-розподіл є оптимальним для цього об’єкта дослідження. Встановлено зв’язок між часткою ділових стовбурів і віком модальних осикових деревостанів.Для моделювання динаміки товарної структури осикових деревостанів вегетативного походження використано регіональні таблиці ходу росту, таблиці розподілу об’єму ділових стовбурів осики за класами та підкласами товщини і встановлені параметри будови за діаметром. Побудовано таблиці динаміки товарної структури модальних осикових деревостанів вегетативного походження з урахуванням розподілу об’ємів ділових стовбурів за класами і підкласами товщини, узгодженими з європейськими підходами щодо таксації круглих лісоматеріалів. За розробленими нормативами динаміки товарності вихід ділової деревини нижчий (у середньому на5 %) у разі її оцінювання не за верхніми, а за серединними діаметрами, причому найбільший вплив відзначено у молодшому віці деревостанів (30-40 років).Наведені нормативи розподілу дерев за діаметрами і динаміка товарної структури модальних осикових насаджень з урахуванням розподілу ділової деревини за класами діаметрів дають змогу підвищити точність визначення показників осикових насаджень Слобожанського лісотипологічного району.