Оцінка уразливості лісів України як основа природо-орієнтованих рішень для запобігання та адаптації до зміни клімату - Buksha, Ihor; Pyvovar, Tetiana; Bondaruk, Maryna; Pasternak, Volodymyr; Krakovska, Svitlana (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2023)
Широкий діапазон кліматичних умов в Україні зумовлює значні регіональні відмінності в уразливості лісів до сучасної швидкої зміни клімату. Стратегія пом’якшення / адаптації має ґрунтуватися на оцінюванні їхньої вразливості на регіональному рівні. Для оцінювання уразливості лісів використано фітоіндикаційну модель проф. Я.П. Дідуха (1994). Модель забезпечує кількісну оцінку клімату як одного з основних екологічних чинників, що впливає на поширення, стан і продуктивність рослинності на основі кліматичних показників – континентальності, забезпечення вологою та морозостійкості. Для цих показників розраховано шкали кліматичної придатності. Моделювання здійснювали для основних деревних видів: Pinus sylvestris L., Quercus robur L., Fagus sylvatica L., Picea abies (L.) H. Karst, Betula pendula Roth., Alnus glutinosa (L.) Gaertn. і Robinia pseudoacacia L. Використовували прогнози клімату на основі часових рядів Euro CORDEX (до 2100 р.) та два сценарії репрезентативних шляхів концентрації (RCP 4.5, RCP 8.5). За допомогою Q-GIS створено карти, що містять зони придатності кліматичних умов для кожного з досліджуваних видів дерев за поточних і майбутніх кліматичних змін. Результати дослідження свідчать, що зміна кліматичних умов відбудеться в усіх регіонах України. У Карпатах очікується зміщення рослинних поясів за висотою, для рівнинної частини України – у північному напрямку. Майже всі досліджені деревні види чутливі до вологості клімату, яка має тенденцію до зменшення внаслідок перерозподілу опадів, підвищення температури повітря і, як наслідок, посилення випаровування. Підвищення посушливості клімату, мінливості та екстремальності кліматичних явищ створюватимуть стресові умови для лісової рослинності.  Розглянуто напрями посилення пом’якшувальної та адаптаційної здатності лісів. Основним напрямом природокористування є адаптивне стале лісове господарство, яке передбачає: 1) оптимізацію структури землекористування та збільшення лісистості; 2) розроблення та реалізацію національної програми лісового господарства з урахуванням пріоритетів зміни клімату та низьковуглецевого розвитку; 3) використання деревини для заміни матеріалів, що інтенсивно виділяють парникові гази, і викопного палива; 4) впровадження найкращих практик лісового господарства, що базуються на сучасних принципах кліматично орієнтованого лісівництва.Стратегію управління лісами потрібно розробляти на регіональній основі з урахуванням змодельованого кліматичного стану та видового складу деревостанів, який має базуватися на принципах ведення кліматично обґрунтованого лісівництва та поглибленого вивчення біоекологічних характеристик основних лісотвірних видів. Для досягнення цілей Паризької угоди в Україні необхідно розробити та впровадити національну лісову програму з урахуванням пріоритетів зміни клімату, низьковуглецевого розвитку та посилення міжгалузевої співпраці.